Hieronder vind je een aantal artikelen die ik heb geschreven over verschillende aspecten van Leiderschap, Organisatieontwikkeling en Strategie, allemaal vanuit een dynamisch perspectief op zakendoen: VIBRANT THINKING. Daarnaast vind je artikelen die een filosofisch perspectief bieden op de noodzaak en relevantie van een dynamischer, levendiger perspectief naast het dominante perspectief van maakbaarheid, beheersbaarheid en rationaliteit. Hoe heeft het westerse (wetenschappelijke) denken en methodologie zich ontwikkeld sinds het begin van de 17e eeuw en waar vinden we de gerechtvaardigde basis voor een alternatief perspectief?
Hopelijk vind je ze interessant!
Leiderschap is een attitude, geen positie
In dit artikel wil ik ingaan op de leiderschapskwaliteiten die de Moderne Tijd vraagt. Die moderne tijd kenmerkt zich door een toenemende dynamiek. Dat vraagt iets van onze organisaties en hoe ze functioneren. Maar bovenal vraagt dat iets van hen die geacht worden leiding te geven aan en binnen de moderne organisatie.
De kracht van “waarom?”.
In dit artikel ga ik in op de rol van Purpose binnen strategisch denken. Waarom is “waarom?”, zo’n essentieel vertrekpunt voor willekeurig welke strategische exercitie? Wat is het, waarom is het zo belangrijk en wat doet een sterk doorleeft Purpose-besef voor de strategische kracht van een organisatie?
Iedereen draagt bij aan Vitaliteit
In dit artikel stel ik de gangbare kijk op strategie formulering ter discussie en pleit ik voor een veel bredere opzet. Hierbij is het uitgangspunt dat betrokkenheid van alle relevante stakeholders tot een rijker en beter gedragen, spreek implementeerbare strategische keuze leidt.
Homo Economicus is een slechte verandermanager!
Ik wil het in dit artikel hebben over veranderen en veranderingen binnen organisaties. Over substantiële aanpassingen in de wijze waarop een organisatie functioneert en hoe ze is gestructureerd.
Organisatorische gelaagdheid: een perspectief op organisatie-ontwikkeling
Succesvolle organisatie-ontwikkeling als de volgende fase in de ontwikkeling van de organisatie. Een toevoeging op wat er al is en niet als een vervanging van wat er was.
Strategie is evolutie geen revolutie
Dynamische strategie denkt in termen van strategische gelaagdheid. Gelaagdheid, geen volgtijdelijkheid. Evolutie geen revolutie.
Het ultieme doel van strategie is vitaliteit
Strategische vitaliteit. Vitaliteit als in de “de kracht om succesvol voort te leven, succesvol te blijven voort bestaan”. In de Engelstalige literatuur vaak aangeduid als Organisational Longevity.
No Rules? No Way!
NO RULES is onzin! Organisaties kunnen niet zonder regels. Maar verschillende regels voor verschillende activiteiten.
Tijd voor waarachtigheid
Deze tijd vraagt om een dynamisch perspectief, vraagt om nieuw leiderschap. Waarbij strategie staat voor een sterk innerlijk doel en een lonkend perspectief.
Waarom Descartes niet meer werkt?
In dit artikel schets ik in grote lijnen de historie van Westers Denken. Ik ga in op vragen als: Hoe hebben zich onze denkbeelden over de eeuwen heen ontwikkeld? En waar ligt de basis van het moderne Westerse wereldbeeld.
Wat leren we van Heisenberg, Prigogine en Margulis over het bedrijfsleven.
De uitgangspunten van de Verlichting: maakbaarheid, voorspelbaarheid en stabiliteit, sluiten niet meer aan bij de dynamiek van de hedendaagse wereld. Een wereld die zich kenmerkt door bewegelijkheid, waarschijnlijkheid en permanente ontwikkeling. In dit artikel wil ik ingaan op het ontstaan van een dynamische kijk op onze wereld.
Strategie in dynamisch perspectief
In dit artikel wil ik je laten zien wat de centrale thema’s zijn binnen strategisch denken in een dynamisch perspectief: VIBRANT STRATEGY. Er komen begrippen aan de orde als Inner Purpose en Lonkend Perspectief. Strategie als Evolutie en de Betrokkenheid van velen. Ik begin met een terugblik waarin ik beschrijf hoe strategisch denken zich op basis van relatief statische uitgangspunten de afgelopen decennia heeft ontwikkeld.
Goede Leiders stellen echte vragen
Vragen stellen vinden we moeilijk. Doen we liever niet. Zakelijke vragen en vragen naar ditjes en datjes oké. Maar echte vragen. Wezenlijke vragen? Toch is vragen stellen, echte geïnteresseerde vragen stellen een wezenlijke leiderschapsvaardigheid. Want echte oprechte vragen geven ons zich op de ander.
Tijd voor oprecht begrijpen
Alles moet groter, alles moet beter, alles moet altijd sneller, dynamischer en succesvoller. Op alles een antwoord, altijd “in control”, stijgende rendementen en geen tijd voor twijfel. Managers als almachtig kapitein op de brug van het schip. Alles is helder, alles is maakbaar en alles is beheersbaar. De wereld van de zekerheid. Maar klopt dat nou wel?
Tijd voor bezinning
Het zijn barre tijden. Het corona-virus zet de wereld op z’n kop en bewijst maar weer eens hoe kwetsbaar de mensheid eigenlijk is. Het hele systeem is volledig in de war door een minuscuul klein virus. Dat fenomeen kennen we uit de complexiteitsleer: kleine oorzaken hebben enorme en onvoorspelbare effecten. Waarmee hebben we het hier echt van doen? En als we de spade net iets dieper steken, wat is hier dan aan de hand? Wat leren we echt van dat minuscuul kleine Corona virus?
Tijd voor een betere balans
In een wereld van almaar toenemende complexiteit vervreemdt ons idee van waarheid ons steeds meer van de echte werkelijkheid.
Tijd voor een nieuw economisch perspectief
Corona confronteert ons keihard met de instabiliteit en de kortzichtigheid van ons overspannen economisch systeem. Twee voorbeelden van de afgelopen week maken de consequenties van onze excessieve oriëntatie op financiële waarde en daarmee de kwetsbaarheid van ons systeem op pijnlijke wijze duidelijk.